Tuoliunikoulusta pistäytymisunikouluun

Väsymystä, kiristyneitä hermoja, riitoja ja kiukunpurkauksia. Kun unet jäävät vähälle, huomaa sen koko perheen käytöksessä ja jaksamisessa.

Eemeli ei ollut vielä koskaan ennen unikoulua nukkunut kokonaista yötä. Hänet laitettiin aina illalla omaan sänkyyn meidän huoneessa, josta hän siirtyi aina alkuillasta viereen koska rauhoittui siihen niin helposti.

Enää ei voi mennä sieltä, mistä aita on matalin

Tässä kohtaa meidän oli selkeästi tehtävä muutos omaan käyttäytymiseemme. Väsyneenä sitä menee sieltä mistä aita on matalin eli ollaan aina otettu Eemeli viereen kun hän rauhoittuu siihen niin hyvin. Mutta nyt oli koittanut se hetki, että meidän piti nähdä hieman vaivaa. Sen sijaan, että olisimme aina ottaneet Eemelin viereen, piti meidän yrittää saada hänet pysymään omassa sängyssä.

Koska on hyvä hetki unikoululle?

Mutta koska on sopiva hetki unikoululle?Lapset ovat jatkuvasti kipeitä, miehellä alkoi työkierto, kalenterissa on paljon ohjelmaa. Koskaan ei tuntunut olevan hyvä hetki, joten se oli vain aloitettava.

Hankalaa tästä teki se, että myöskään vanhempi lapsemme ei nuku hyvin. Elli ei oikeastaan kovin montaa yötä koskaan nukkunut pinnasängyssä vaan aina meidän välissä. Puolivuotiaana laitoimme hänet omaan huoneeseen ja kaikki meni aluksi hyvin. Sitten jotain tapahtui, en suoraan sanottuna enää edes muista mikä sen aiheutti, mutta niin vain Elli päätyi taas väliimme nukkumaan. Ja siinä hän nukkui noin 2,5 v asti jolloin aloimme laittaa häntä omaan sänkyyn, joka oli kiinni meidän sängyssä. Elli nukkuu nyt omassa huoneessa, mutta myös hänet on vaikea saada nukkumaan ja pysymään sängyssään.

Tuoliunikoulu

Tuoliunikoulun ideana on, että lapsi laitetaan sänkyyn valveilla. Vanhempi menee itse istumaan tuolille aivan hänen viereensä. Jos lapsi itkee, häntä lohdutetaan puhumalla tai vaikkapa hyräilemällä rauhallisesti. Sitä seuraavina iltoina tuolia siirretään vähitellen aina kauemmaksi lapsen sängystä, kunnes on kokonaan oven ulkopuolella.


• ilta 1: tuoli sängyn vieressä, itkua noin puoli tuntia ennen kuin nukahtaa
• ilta 2 ja 3: tuoli hiukan kauemmas, nukahtaa ilman itkuja
• ilta 4 ja 5: tuoli taas kauempana, huutaa, seisoo sängyssä, ei meinaa rauhoittua millään. Nukahtaminen kestää yli puoli tuntia.

Tuoliunikoulu oli hyvä sysäys meille seuraavaan vaiheeseen eli Eemelin laittamiseen omaan huoneeseen ja pistäytymisunikouluun. Siitä jäi kuitenkin vähän ristiriitaiset fiilikset, ihan toivottua tulosta ei sillä saatu, joten oli aika siirtyä pistäytymisunikouluun.

iltarituaalimme

Meillä on pitkään ollut selkeä päivärytmi ja iltaisin tehdään samat jutut niin Eemeli tietää, että nukkumaanmeno lähestyy. Eli iltapala, hampaiden pesu ja yöpuvut päälle. Sitten hetki satujen lukemista ja hierontaa välillä samalla.

Näiden jälkeen laitamme Eemelin omaan sänkyyn ja sanomme hyvää yötä ja poistumme huoneesta.

Pistäytymisunikoulu

Ekana iltana vähän jännitti, kuinka tämä tulee sujumaan. Eemeli jäi sänkyynsä huutamaan ja minä menin toiseen huoneeseen odottaamaan ennen kuin palasin takaisin huoneeseen rauhoittelemaan häntä. Pari kertaa sain häntä käydä rauhoittelemassa, mutta sitten hän nukahti. Huuto kesti huomattavasti vähemmän aikaa kuin tuoliunikoulussa joten tämä oli selkeästi meille parempi tapa.

Ilta 1

Nukkumaan klo 20:00, pari kertaa kävin rauhoittelemassa ennen kun nukahti.

Herää yöllä muutaman kerran ja joudun käydä rauhoittelemassa takaisin uneen. Ylös 8:45

Ilta 2

Nukkumaan 19:45 ⁃ rauhoittuu unille kun käyn kerran rauhoittelemassa.

Herää yöllä pari kertaa ja rauhoittuminen vaatii monta pistäytymiskertaa.

Herää 7:35 – viereen vielä hetkeksi, ylös 8:30

Ilta 3

Nukkumaan 20:00, ei tarvitse enää mennä huoneeseen.

Herää/itkee muutamia kertoja yön aikana, mutta rauhoittuu aina itsekseen takaisin unille.

Ylös 7:45

Jo kolmantena yönä siis ei enää tarvinnut mennä rauhoittelemaan Eemeliä kun hän itki vaan hän rauhoittui itse uudestaan uneen. Tai saattoihan olla, että hän piti vain unissaan ääntä.

Tuon jälkeen hän on aina iltaisin itkenyt muutaman minuutin kun hänet on laitettu sänkyyn, mutta nukahtanut sitten itsekseen. Jonain yönä huoneesta on kuulunut vähän itkua, mutta sinne ei ole tarvinnut mennä.

Herää tietysti kysymys, miksei me tätä aikaisemmin olla tehty. Ja yksinkertainen vastaus on, että en vaan aiemmin ole löytänyt jaksamista tähän itsestäni ja nyt vaan tuntui sopivalta hetkeltä.

Siskoni linkkasi minulle ohjeen unikouluun, jonka mukaan ollaan toimittu ja meillä tämä tosiaan auttoi öihin.

🤎 Eeva

Jätä kommentti